Nous usos per als espais cristians

L’Església té molts espais religiosos infrautilitzats. Davant aquest fet hi ha, arreu del món, diferents postures i opcions. Algunes diòcesis i congregacions han optat, si els ha estat possible, per donar una nova empenta als seus convents, monestirs, santuaris, cases, centres, pisos, locals, escoles, dedicant-los als mateixos usos per a què havien estat construïts.

Per altra banda, en altres casos, la decisió ha estat destinar-los a nous usos. En aquest sentit, tenim ben a prop l’exemple del Convent de Sant Agustí, a Barcelona. Ja fa bastants anys que el Convent de Sant Agustí que és un equipament municipal. Consta de  Centre cívic, serveis de Barcelona Activa, i un bar dins mateix del claustre. En aquest cas, la ciutat de Barcelona està molt satisfeta de les decisions que s’han pres en la reconversió de l’espai religiós cap a un ús per als ciutadans.

Unes quantes rectories disperses per la geografia catalana han optat per convertir-se en cases de colònies.

Sovint, en vendre o llogar  l’espai, la congregació o diòcesi perd el control sobre els usos que es donaran a aquest espai. Trobem multitud d’exemples de construccions i edificis religiosos convertits en bars, restaurantsdiscoteques, oficines, biblioteques, teatres  o altres usos. És una llàstima que, com Església, perdem el poder de decidir què es fa en aquell espai. A més, el col·lectiu de persones irrespectuoses amb l’Església aprofita per fer bandera d’aquests “èxits de la cultura atea”. Havent comès aquests errors, pensem que no es tornaran a cometre i, si més no, abans de vendre una catedral, se’n farà una correcta dessacralització i el seu bisbe retirarà tots els elements identificatius de la nostra fe, per evitar-ne mofes o mals usos.

 

 

 

TORNAR ENRERE